Marketing SuperBowl 2023

Branka Novčić Korać

23. Februar, 2023

  • #marketing

8 minuta

Dobar dan, dobri ljudi!

Dobro došli u @ja_branka marketing zajednicu koja okuplja 908 marketara koji će čitati današnji newsletter. Zato, srećan četvrtak svima koji slave!

Neke aktuelne teme u marketingu traže vreme kako bi se adekvatno obradile, jer sve se bolje vidi kad se „slegne prašina“. Zato danas, posle 10 dana, analiziram primere dobrih praksi „Bogova marketinga“ jednog od najvećih sportskih događaja. Današnji newsletter posvećen je marketing strategijama i taktikama Super Bowl-a i pevačice Rihanna-e.

Finale Američkog NFL-a (a.k.a. Super Bowl) godinama je glavna marketing pozornica vodećih svetskih brendova. Svi u marketingu sa nestrpljenjem iščekuju ovaj događaj, da bi videli šta će inovativno i drugačije da urade brendovi. Super Bowl je događaj koji godinama pomera granice marketinga i postavlja nove standarde kada je oglašavanje u pitanju, ali i organizacija specijalnih događaja. O TV reklamama sa Super Bowl-a se priča, one se izučavaju i pamte. Zato i ne iznenađuje da je na ovogodišnjem Super Bowl-u, prosečna reklama od 30 sekundi koštala vrtoglavih $7.000.000. Da bi stvari dobile pravu dimenziju, emitovano je preko 50 reklama tokom finala NFL-a – okvirno $350.000.000 samo od TV reklama! Međutim, malo ko će pamtiti učesnike ovogodišnjeg Super Bowl-a, a još manje TV reklame, jer je show „ukrala“ muzička ikona Rihanna, koja je prvi put, posle 2019, nastupala (trudna) baš na Super Bowl-u i održala čas marketinga! Nastup Rihanna-e na poluvremenu bio je gledaniji (118.7 miliona gledalaca) od finala NFL-a (113 miliona gledalaca).

Najveća pažnja, interakcije, deljenja i hajp, napravili su se upravo oko nastupa pevačice. Rihanna je uspela ono o čemu mnogi maštaju – da baci u senku sve brilijantne TV reklame, milione potrošene na oglašavanje i mukotrpan rad marketara da zablistaju ove godine. Rihanna je, sa $0 uloženih u oglašavanje, pobedila u ovogodišnjoj „advertajzing utakmici“!

Zato sam za vas odabrala glavne i sporedne junake ovogodišnjeg Super Bowl-a, one prave „Bogove marketinga“ koji nas uče dobrim praksama marketinga i koji nam pokazuju kako to rade veliki.

Fenty Beauty

Rihanna i Fenty brend, SuperBowl 2023

Jedan od najgenijalnih primera gerila marketinga, dogodio se baš na ovogodišnjem Super Bowl-u, kada je Rihanna, tokom svog nastupa, na par sekundi zastala da popravi šminuku. U pitanju je bila šminka njenog brenda Fenty Beauty, za koji je napravljena limitiranu kolekcija baš za Super Bowl. Na ovu „reklamu“ je utrošeno $0! Maestralan potez pevačice doneo je njenom brendu Fenty Beauty neverovatnih $5.6 miliona vrednosti medijskog uticaja na brend u prvih 12 sati od nastupa (eng. Media impact value – novčana vrednost koja se dodeljuje svakom sadržaju nekog brenda), dok je pominjanje reči „Fenty Beauty“ na Twitter-u poraslo za 833% nakon nastupa. Iako nema jasnih brojki o uticaju nastupa na prodaju Fenty Beauty brenda, verujem da se ova nesvakidašnja „investicija“ višestruko isplatila!

Salomon patike

Rihanna i Salomon patike za SuperBowl

Još jedan brend je doživeo veliki uspeh nakon kultnog Super Bowl nastupa. Rihanna se na sceni pojavila, na iznenađenje mnogih, u patikama francuskog brenda Salomon – „MM6 Maison Margiela x Salomon Low Cross”. Brend je dobio veliku vidljivost, jer je logotip brenda bio vidljiv tokom čitavog nastupa, što je imalo direktan uticaj na interesovanje za ovaj model patika. Sjajan način da se privuče pažnja na jedan neočekivani brend!

Loewe kombinezon

Loewe kombinezon za SuperBowl nastup 2023

Prince je ostao upamćen po Super Bowl nastupu u ljubičastoj boji, Beyonce po zlatnoj, a Rihanna, definitivno, ulazi u istoriju po crvenoj boji. I to ne bilo kakvoj crvenoj boji, već crvenom kombinezonu i korestu luksuznog španskog modnog brenda Loewe.

Korset je pravljen po merama trudne pevačice, a svileni kombinezon je omogućio lakoću kretanja tokom nastupa! I upravo su ovi odevni predmeti bili glavni sporedni likovi njenog nastupa koji će se dugo pamtiti. Još jedan sjajan primer gerila marketinga koji nas uči kako to rade veliki!

Badgal Riri

Rihanna SuperBowl2023

Na kraju, tek kad se skroz „slegla prašina“, jasno je da je sama Rihanna najveća pobednica ovogodišnjeg Super Bowl-a. Najveći uticaj od celokupnog nastupa i hajpa koji se stvorio oko nje, odrazio se na prodaju njenih pesama. Digitalna prodaja njenih pesama, na svim platformama, skočila je za neverovatnih 390%, dok je slušanje njene muzike na zahtev, poraslo za 211% nakon nastupa. Ove brojke dobijaju posebno na značaju kada se u obzir uzme da pevačica skoro 5 godina nije objavila nijednu pesmu! Definitivno posebna lekcija marketinga u muzičkoj industriji, jer nas uči da sve što je vredno, ne zahteva hiperprodukciju sadržaja, već pruža istinsku vrednost koja traje kroz vreme!

Korisni saveti

Za kraj, da sumiram kroz par korisnih saveta temu Super Bowl-a, Rihanna-e, marketinga i ono što možemo da naučimo iz ovih primera:

  1. Pobednik je onaj čiji se „nastup“ pamti. Kada su doživljaji u pitanju, uvek se pamte oni koji prenesu snažnu poruku ili osećanje koje ne zaboravljamo. To je imperativ svih brendova, a često se do ovog rezultata dođe bez ikakvih ulaganja. I takva iskustva, događaji, nastupi i momenti su oni najvredniji za brendove. Rihanna je pobedila u ovoj kategoriji i bez honorara za nastup (jer je to pitanje prestiža, ne novca), uspela da preotme šou i preokrene „utakmicu“ u svoju korist.
  2. Gerila, gerila i opet gerila. Ključ njenog uspeha je u pažljivo osmišljenoj strategiji gerila marketinga, u kojoj je fokus sa sebe prebacila na nekoliko brendova, a pre svega, svoj Fenty Beauty brend. Jedno neobavezno popravljanje šminke, na najvećem sportskom događaju od početka godine, ući će u udžbenike marketinga kao jedan od najboljih primera gerila marketinga.
  3. Zero marketing efekat. Posebnu vrednost celom ovoj poduhvatu daje činjenica da nijedan od pomenutih brendova – Fenty, Salomon ili Loewe – nije uložio cent u advartajzing na Super Bowl-u. Ovaj primer nas uči da nisu veliki budžeti garancija uspeha, pažnje ili interakcija, već da, ono što se pamti, uglavnom ne iziskuje bilo kakvo ulaganje.
  4. Prave vrednosti traju. I poslednje – iz ovog primera najbolje može da se vidi koliko je važno da brendovi (u ovom slučaju izvođači) rade na stvaranju prave, istinske vrednosti (iako nekad deluje da sve što je brzo, prolazi). Kada se uspe u stvaranju vrednosti brenda, onda nije potrebna hiperprodukcija sadržaja niti pritisak objavljivanja. Pravi brendovi se čekaju, njima se veruje i oni se vole jer #takotoradeveliki

x
biznis
Jovana Antić
Zakaži
Biografija

Jovana Antić je završila osnovne i master studije na Univerzitetu Bocconi u Milanu, smer Međunarodna ekonomija. Posle završetka studija, 10 godina je gradila korporativnu karijeru u vodećoj farmaceutskoj kompaniji u regionu Hemofarm. U korporaciji, Jovana je radila u sektoru marketinga i restruktuiranja. Takođe, u periodu od 2011. godine do 2015. godine radila je kao zamenik direktora kompanije Velexfarm, specijalizovane za veleprodaju lekova. Po povratka u Hemofarm bila je angažovana kao savetnica generalnog direktora za marketing, da bi od 2017. godine postala Senior Direktor tima za marketing i prodaju CHC i OTC lekova. 2019. godine napušta korporativni svet i posvećuje se preduzetništvu i konsaltingu. Nekoliko godina je bila angažovana kao konsultant u Hemofarmu za marketing, komunikacije i digitalne transformacije.

Paralelno sa radom u korporaciji, pasionirano se bavila preduzetništvom i počela da gradi svoj brend KOOZMETIK, jedan od prvih domaćih brendova prirodne kozmetike, proizveden u Srbiji. Brend Koozmetik je danas jedan od lidera u kategoriji prirodne kozmetike, a istakao se kvalitetom i celokupnim nastupom na tržištu Srbije. Nakon uspeha brenda Koozmetik, Jovana je nastavila sa preduzetničkim poduhvatima. Od 2018godine pokreće svoj novi brend za dizajn, proizvodnju i prodaju dečije odeće MALO.

“Preduzetništvo je nešto čemu sam težila od kada sam bila mala, a to znači, da danas imam ideju, sutra je validiram sa sobom i tržištem, a već prekosutra krećem u realizaciju iste. Imam dvoje dece i 2 biznisa koje su oni pokrenuli zajedno sa mnom. Sa prvim detetom KOOZMETIK, a sa drugim MALO. Svaki dan mi je ispunjen izazovima i radošću kada te izazove rešim ili dostižem. Uvek razmišljam da sve uradim na 110%, i nije mi teško da se za tih poslednjih 10% posebno angažujem. Biram najbolji tim neistomišljenika sa pravim vrednostima, i verujem u ljude, edukaciju i kvalitet. ‘’

x
MARKETING
Branka Novčić Korać
Zakaži
Biografija

Branka Novčić Korać je ekspert u oblasti brend menadžmenta, sa fokusom na razvoju brend identiteta i upravljanju imidžom brenda.

Docent na Katedri za Marketing menadžment i odnose s javnošću Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu. Doktorirala je 2015. godine u oblasti brendiranja područja, na temi „Razvoj modela brendiranja nacija“, a fokus disertacije bio je na istraživanju interne i eksterne percepcije brenda Srbije. U oblasti brendiranja područja akademski se usavršavala u Italiji (Universitadegli Studi di Milano, Dipartimento di ScienzeSociali e Politiche), Austriji Center for Southeast European Studies, University of Graz) i Sloveniji (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede).

Profesionalno i stručno usavršavanje nastavila je i tokom rada na Fakultetu, radeći kao stručni saradnika i rukovodilac na projektima Arheološkog parka Viminacium, Dunavskog centra za kompetencije (Operativni marketing plan za destinaciju Cetral Danube Tour), Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije (Strategija razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije), Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam (Program turističkog brendiranja AP Vojvodine), Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija (Istraživanje stanja tržišta pružaoca usluga smeštaja), Tehnomanije d.o.o., Olimpijskog komiteta Srbije, brenda Equabottles (Slovenija), marketinške agencije Viralbeat (Italija), kao i kroz saradnju sa malim, domaćim brendovima.

Danas je saradnik u konsultantskoj kući Horwath HTL Beograd i suosnivač  nevladine organizacije Centar za brendiranje područja. Autor je knjiga, naučnih i stručnih radova.

x
Marketing Biznisa
Branka Novčić Korać
O nama
Svesne smo činjenice da su pomoć i poslovni saveti najviše potrebni malim biznisima, ali i da niste uvek u prilici da angažujete vrsne stručnjake. Iz tog razloga osmislile smo programe konsultacija po meri Vašeg biznisa. Kroz 3 programa konsultacija dobićete praktične savete i konkretna znanja, prožete primerima iz prakse, koji će unaprediti Vaš biznis.

Kako bismo Vam pružile adekvatne stručne savete, udružile smo Jovanino bogato korporativno iskustvo i preduzetnička znanja u pokretanju novih biznisa, i Brankinu višegodišnju konsultantsku praksu i teorijska znanja iz marketinga. LearningLAB Vam daje pristup našem načinu razmišljanja i marketing/biznis logici zahvaljujući kojima na praktičan način pristupamo izazovima poslovanja.

    Prijava

    x